top of page
cocuklar-icin-mindfulness.jpg

Çocuklar için Mindfulness Grup Programı

Hakkında

IVF/Tüp bebek koçluğu, bireylere/çiftlere tedavi öncesi-esnası-sonrası rehberlik ve destek sağlayan bir danışmanlık hizmetidir. Bu süreç hem fiziksel hem de duygusal olarak zorlayıcı olabilir.

Bu koçlar, bireylere/çiftlere yaşadıkları duygusal dalgalanmalarla baş etmelerine yardımcı olurken, aynı zamanda iletişim becerilerini geliştirmelerine ve birbirleriyle güçlü bir destek sistemine sahip olmalarına katkıda bulunurlar. Breathist olarak bu katkıyı sağlarken, koçluk, mindfulness, çift-aile danışmanlığı ve cinsel danışmanlık yaklaşımlarını kullanmaktayız.

Mindfulness Temelli Stres Azaltma Programı (MBSR), mindfulness uygulamalarının sistematik olarak aşama aşama ilerlediği, bilimsel olarak desteklenmiş, meditasyon öğretileri dahilinde mindful olmayı öğretmeye odaklanan bir grup programıdır.

Bu program Prof. Dr. Jon Kabat Zinn tarafından geliştirilmiş ve ilk olarak 1979 yılında MIT (Massachusetts Institute of Technology) Üniversitesi Mindfulness Merkezi’nde hayata geçirilmiştir.

MBSR programı destekleyici, önleyici, tamamlayıcı veya yalnızca kendi başına bir yöntem olarak kullanılabilir. Bu kapasiteyi günlük hayatımızla bütünleştirmek, yoğun bir şekilde bedensel semptomlarla ve zor duygularla mücadele ederken dayanılabilecek bir kaynak sağlar. Önceleri sadece kronik ağrısı olan hastaları iyileştirmek, onların ağrılarını azaltmaktan ziyade, onların ağrı ile olan ilişki biçimlerini değiştirmek için hazırlanmış bir programdır. Daha sonraları ise stres, zorlayıcı durum ve duygularla baş etme amaçlı kullanılmıştır.

Mindfulness’ı deneyimsel olarak anlamak MBSR uygulaması ile mümkündür. Mindfulness’ı anlamak istiyorsanız ve bu amaçla yolunuz MBSR’dan geçerse bu sizin için çok zenginleştirici olacak. Böylece Mindfulness bir kavram olarak kalmayacak, onu bir yaşantıya, bir deneyime dönüştürmeniz çok daha kolay olacak.

MBSR Hakkında

  • Müdahalenin kökleri, eski Budist Vipassana (içgörü) ve Shamatha (odaklanma) meditasyonları ve yoga uygulamalarına dayanmaktadır. Ancak, dinsel amaç veya bağlanmalardan bağımsızdır.

  • Grup programıdır.

  • 8 hafta sürer. Haftada 2  saat yapılır.

  • 5 saat süren sessizlik günü vardır.

  • Haftalık oturumlar, duyguların farkındalığı , düşüncelerin farkındalığı, duyumların farkındalığını içeren , bir dizi zihinsel ve bedensel uygulamları içerir.

  • Mindfulness uygulamalarına ve deneyimsel çalışmalara ek olarak psikoeğitim ve katılımcıların paylaşımları yoluyla stres, stres yönetimi ve bilinçli farkındalığın günlük durum ve kişilerarası iletişimde nasıl uygulandığı konularına açıklık getirilir.

  • Oturumlar dışında; ses kayıtları ve yönlendirilmiş uygulamalar aracılığıyla, katılımcılar her gün 30-45 dakika uygulama yapmaya teşvik edilir.

MBSR Kimler içindir?

Öncelikli olarak günlük yaşamda bizi zorlayan duygu ve durumlarla ustaca ve bilgece baş etmek isteyen herkes için uygundur.

Bu programın katılımcısı olmak için herhangi bir ön koşul (meditasyon uygulayıcısı olmak, ruh sağlığı alanı çalışanı olmak, klinik tanıya sahip olmak, yaş, cinsiyet) yoktur. Program şu anda Amerika’da ve Avrupa’daki birçok sağlık hizmeti enstitüsünde sunulmaktadır. Hedef gruplar; kronik fiziksel ağrıları, kanser ya da kaygı, depresyon, tükenmişlik yaşayan kişileri de içerir. Ayrıca program klinik olmayan öğrenci, terapist ve mahkum nufüslarına da uygulanmıştır.

MBSR Programı Hangi Durumlarda Kullanılır?

Stres, zorlayıcı durum ve duygularla baş etme amaçlı kullanılır. MBSR programı destekleyici, önleyici, tamamlayıcı veya yalnızca kendisi başlı başına bir yöntem olarak kullanılabilir. Mindfulness öğrenilebilen bir beceridir. Bu beceriyi günlük hayatımızla bütünleştirmek, yoğun bir şekilde yaşanan fiziksel semptomlarla ve zor duygularla mücadele etmede bize kaynak sağlar.

Müdahale Nasıl Çalışır?

MBSR programı, stresi azaltmada ve duyguları düzenlemede bir öz-düzenleme yöntemi olarak bilinçli farkındalığın sistematik eğitimini sağlar. Program, kabul edici bir tutum yoluyla herhangi bir anda neler olduğunun daha da farkında olunmasını amaçlar. MBSR, insanlarda alışkanlık haline gelen negatif düşünceler, duygular ve davranış kalıplarından kaçınmaya yardım etmek amacıyla düzenlenmiştir. Onun yerine; artan farkındalık ve kabul etme ile bireylerin başa çıkma becerilerinin artmasına yardım eder. Bilinçli farkındalık eğitimi, beynin duygu düzenleme ve stres tepkisinden sorumlu bölgelerinde değişimlerle bağlantılıdır. Bu değişimler de, nefes alma, kalp atışı ve bağışıklık fonksiyonları gibi biyolojik süreçleri etkiler.

MBSR programında her haftanın bir teması vardır. Bu süreçte bu temalar ve uygulamalar üzerinde durulur. Uygulamaların grup içinde paylaşılması önemlidir. Paylaşmak, MBSR programında önemli bir süreçtir çünkü isimlendirmek, ehlileştirmektir. Uygulama deneyimlerimizi karşımızdaki katılımcı ile paylaştığımızda, o deneyime verdiğimiz önem de artmış olur. Bazen anda yaşadığımız ufak bir deneyime çok önem vermeyiz. Bu yüzden deneyim hakkında konuşmak, o deneyime verdiğimiz önemi arttırır. Belki de değişim burada başlar, deneyimi anlatarak, onu ifade ederek…

MBSR Uygulayıcılarının Özellikleri

Öncelikle MBSR uygulayıcısının gerekli sertifikasyonlara sahip olması ve formasyon sürecinden geçmiş olması önemlidir. Bunun için de ön koşul olarak bir MBSR Programını, daha sonra da MBSR Eğitmenliği Programını tamamlamış olması gerekir. Uygulayıcıların en önemli özelliği, kendi süreçlerinden geçen ve Mindfulness uygulamalarını formal ve informal şekilde yaşamlarında devam ettiren kişiler olmalarıdır, çünkü bir şey hakkında bahsetmek ile onu deneyimlemek birbirinden bambaşka şeylerdir. Anlamak için süreçlerden geçmek ve üzerinizde uygulamak gerekir.

Prof. Dr. Zümra Atalay IMA’nın (International Mindfulness Based Association) düzenlediği MBSR eğiticilerin eğitimi programını tamamlamıştır.

Yaklaşan MBSR Eğitimleri

Eğitim Takvimi

1. Oturum: 13 Şubat Salı 2024 – (19.00-21.00)

2. Oturum: 20 Şubat Salı 2024 – (19.00-21.00)

3. Oturum: 27 Şubat Salı 2024 – (19.00-21.00)

4. Oturum: 5 Mart Salı 2024 – (19.00-21.00)

5. Oturum: 12 Mart Salı 2024 – (19.00-21.00)

6. Oturum: 19 Mart Salı 2024 – (19.00-21.00)

7. Oturum: 26 Mart Salı 2024 – (19.00-21.00)

8. Oturum: 2 Nisan Salı 2024 – (19.00-21.00)

 

Sessizlik günü (İnziva)- 30 Mart Cumartesi 2024 (11.00-13.00/Mola/14.00-16.00)

Eğitim Ücreti

Erken Kayıt Dönemi: 7250 TL + KDV (12 Ocak'a Kadar)

Normal Kayıt Dönemi: 7500 TL + KDV (12 Ocak'tan İtibaren)

Yer

Eğitim online olarak ZOOM üzerinden gerçekleşecektir.

Danışman

Aşağıdaki formu doldurarak bu eğitime başvurabilirsiniz. Sizinle en yakın zamanda iletişime geçeceğiz ve ön görüşme için arayacağız.

Başvuru Formu

Mesajınız için teşekkür ederiz. Görüşmek üzere!

Kaydol
bottom of page